21 DE SFATURI DE NUNTA PENTRU MIRI

1. Țineți cont de opinia fotografului când se stabiliți programul din ziua nunții.

Înainte de a stabili programul zilei mult așteptate și de a face programările la biserică, coafor, make-up etc., cere opinia fotografului tău de nuntă. Sunt multe aspecte de luat în considerare în materie de fotografie, mai ales când mulți fotografi depind de lumina naturală. Unele momente din zi dau o lumină mai bună, care este mai plăcută vizual în fotografii. La amiază, de exemplu, lumina soarelui este foarte puternică și lasă umbre puternice, pe față, care nu sunt flatante pentru nimeni. În schimb, lumina blândă, caldă și difuză a apusului este mult mai măgulitoare, iar portretele voastre vor fi ca din povești.

2. Respectați orarul pe care l-ați stabilit.

Este foarte important ca programul să fie respectat. Asta nu numai ca ajută evenimentul să decurgă organizat, dar va ajuta și pe voi sa evitați stresul de a fi contra timp, de a face lucrurile în grabă și să riscați un fiasco ce putea fi evitat. Tineți minte, calitatea fotografiilor este direct influențată și de timpul pe care îl are fotograful la dispoziție. Atunci când este alocat timp special pentru portretele voastre, cu părinții, nașii, ședinta foto, nu numai că fotograful va putea să își exploreze creativitatea și facă toate pregătirile necesare pentru ca amintirile voastre sa iasă perfect, dar și voi veți fi mai relaxați și încrezători nefiind presați de graba de a fi in alta parte.

3. Informați invitații că există un fotograf care documentează evenimentul.

Cu toții avem o mătușă, un amic, o prietenă, sau pe Unchiu’ Bob cum spun americanii, care stau tot timpul cu telefonul sau o camera foto în mână, fac o mulțime de poze, asumându-și rolul de fotograf neoficial. Mai puțin știut este ca în pasiunea lui/ei de a fotografia tot ce se întâmplă, desconsideră prezența fotografului angajat să documenteze evenimentul, de multe ori poziționându-se în fața aparatelor noastre și făcându-ne să ratăm momente importante. Recomandați lui Unchiu’ Bob să lase telefonul sau camera jos și să se bucure de aceasta sărbătoare a iubirii alături de voi și de cei dragi pentru că este deja plătit un profesionist să documenteze evenimentul.

4. Comunicati fotografului dorințele voastre specifice.

Trăind în secolul 21, toata lumea și-a făcut o fotografie până acum. Și mulți dintre noi știm ce ne place și ce nu ne place la noi când vine vorba de cum arătăm în poze. Fiți deschiși și sinceri cu fotograful vostru. Indiferent de insecuritățile voastre în materie de fotografie, dacă le cunoaște, un fotograf profesionist va face tot posibilul să redea cea mai frumoasă versiune a voastra. Trebuie doar sa îi spuneți ce vă place și ce nu vă place.

5. Solicitați un fotograf secundar.

Uneori, din dorința de a face economii, mulți viitori miri nu consideră necesitatea unui fotograf secundar. Avantajele totuși sunt nenumărate. Nu numai că oferă o perspectiva cu totul diferită de a fotografului principal, dar poate surprinde momente care de altfel ar fi fost pierdute dacă nici un fotograf nu era acolo.

6. Cereți ajutorul în organizarea oaspeților.

Unul din cele mai trecute cu vederea lucruri din ziua nunții sunt momentele când invitații îi consideră pe miri birou de informații. Acest lucru nu numai că pune presiune pe miri, fapt ce va reieși ulterior în fotografii, dar poate să ducă și la îngreunarea desfășurării evenimentului și reducerea timpului alocat diverselor activități precum ședința foto. Desemnați o persoana apropiată care să se ocupe de organizarea invitatilor pentru ca voi să vă puteți bucura de fiecare moment al zilei.

7. Sindromul „Totul trebuie să fie perfect”.

Doar iubiți-vă și simțiți-vă bine. Uneori lucrurile nu se întâmplă exact cum le-am plănuit, dar nu trebuie să lăsăm asta să ne strice ziua. Ne adaptăm, rezolvăm ce putem și petrecerea continuă cu zâmbetul pe buze.

8. Faceți fotografiile „first look”.

Prima întrevedere dintre miri în ziua nunții este un moment foarte emoționant, dar mai ales unic. Ideal, în viața fiecărui bărbat nu se va mai întâmpla niciodată să își vadă aleasa pentru prima oară, în rochie de mireasă, mai frumoasă ca oricând. Acest moment este unul obligatoriu de capturat și una din cele mai indragite amintiri ale mirilor.

9. Relaxați-vă și exprimați-vă liber la ședința foto.

Un fotograf profesionist știe să vă așeze atunci când simte că sunteți stingheri în fața camerei și face asta pentru a obține cele mai bune fotografii în condițiile date. Dacă vă relaxați, vă exprimați deschis iubirea unul față de celălalt și vă bucurați de momentele petrecute împreună, fotografiile realizate vor fi mai personale și mai reprezentative pentru voi, pentru că ați dat frâu liber emoțiilor.

10. Ascultați-vă instinctul.

Dacă ați găsit un fotograf al cărui stil vă place, cu care aveți chimie, sunteți pe aceeași lungime de undă și se încadrează în bugetul vostru, semnați contractul. Nu are video la pachet? Nu conteaza. Nu are drona sau cabina foto? Nu conteaza. Nu așteptați că poate găsiți altul la fel, dar mai ieftin. Fotografii buni sunt contractați cu cel puțin un an înainte de eveniment. Mai bine să aveți pe cineva alături fata de care va simtiti relaxați și confortabil, decât să faceți compromisuri la calitate și armonie în relația cu fotograful și să alegeți pe cineva pe ultima sută de metri.

11. Nu vă uitați tot timpul în cameră.

Unele cupluri își doresc instantanee, dar din obișnuință, întotundea au sentimentul că trebuie să se uite la camera. Pentru documentarea evenimentului într-un stil jurnalistic, nu este nevoie să te uiți la cameră în afară de fotografiile formale sau la ședința foto când v-o cere fotograful, dar poate nici măcar atunci. Mai bine uită-te la el, uită-te la ea, uită-te la mama, la tata, la cea mai buna prietenă. Oriunde e mai bine să priviți decât în jos sau direct în cameră.

12. Comunicați fotografului ce fotografii să nu facă.

Poate părinții nu se mai înțeleg, poate nu îți plac fotografiile făcute de aproape care distorsioneaza perspectiva. Este important ca fotograful să știe aceste aspecte înainte de nuntă pentru ca voi să primiți fotografii la care să vă uitați cu drag și de care să vă bucurați.

13. Numărul de fotografii. Calitate, nu cantitate.

Să vă uitați la 1500-2000 de fotografii poate fi o experiență covârșitoare. Nu numai că multe dintre ele vor fi „de umplutură” și impactul emoțional al majorității lor va fi unul scăzut, dar și experiența în sine poate fi una obositoare/plictisitoare dat fiind numărul ridicat. Pe de alta parte, 600-700 de fotografii care sa reprezinte „creme de la creme”, fotografiile cu cel mai mare impact vizual și emoțional, o să vă ofere o experiență intensă, mai plăcută și relaxantă pentru ochii voștri.

Țineți minte: calitate, nu cantitate.

14. Dintre toți prestatorii, fotograful vă este cel mai apropiat. Tratați-l ca atare.

Chimia și măsura în care rezonezi cu fotograful tău poate influența foarte mult fotografiile de pe toată durata evenimentului. Atunci când rezonezi cu fotograful pe care l-ai ales, când descoperi ca aveți interese și valori comune în viață, iar relația voastră nu se rezumă la o simplă tranzacție, asta va crește gradul de încredere și confort față de el/ea. Asta îți va permite să fii mai relaxată pe parcursul zilei având încredere că ai ales pe cineva care e ca tine, care te înțelege și știe ce îți dorești în materie de fotografie. Dacă relația ta cu fotograful este una caldă și deschisă atunci acest lucru se va transmite și familiei, care va fi mai relaxată in exprimarea sentimentelor și emoțiilor în fața camerei, astfel amintirile voastre vor cu atât mai speciale.

15. Faceți o sesiune foto de logodnă / Save the date.

Sesiunea foto de logodnă sau “Save the date” reprezintă o ocazie perfectă pentru voi să descoperiți cum vă simțiți în fața camerei sau a fotografului, într-un mediu distractiv și relaxant, unde nu există nici o miză. Dacă aveți emoții și nu știți ce să faceți, este suficient să vă relaxați, să fiți voi înșivă și să vă iubiți. Dacă doriți, un fotograf experimentat vă poate ghida postura pentru a ieși cat mai bine în poze sau puteți fi spontani și să obțineți acele instantanee care vor da suflet ședinței foto. De asemenea, această experiență ajută la stabilirea unei relații de încredere și confort cu fotograful vostru, astfel încât, în ziua nunții, voi veți fi deja obișnuiți cu prezența camerei foto și cu modul său de lucru.

16. Angajați un fotograf profesionist de nuntă.

Este foarte important să alegeți pe cineva care are experiență în fotografia de nuntă. Nu pe oricine cu o cameră foto profesională și o pagina de Facebook. Asigurați-vă că alegeți un fotograf care se educă în acest domeniu, care învață încontinuu de la alți fotografi cu experiență, care practică în mod constant fotografia de nuntă și are abilitatea și experiența de a captura momentele importante din ziua nunții, indiferent de circumstanțe.

17. Trendurile în fotografia de nuntă.

De prea multe ori viitorii miri aleg un fotograf al cărui stil este „la modă”. Adevărul este că aceste trenduri devin depășite la un moment dat și își pierd din valoare. Pentru a fi apreciate pe termen foarte lung, fotografiile voastre trebuie să treacă testul timpului. Trend-urile sunt distractive, dar nu rezistă niciodată prea mult. Un fotograf cu un stil clasic de fotografiere și editare întotdeauna va trece testul timpului, precum un costum barbatesc bine croit sau un pahar de whiskey de 20 de ani. Uneori prea mult Photoshop dauneaza și reduce din naturalețea fotografiilor.

Exemple de trend-uri în fotografia de nuntă:
• fotografii cu mireasa în palmă
• fotografii cu mireasa „călcând” pe mire
• elemente false adaugate in Photoshop, precum stelute, floricele, diverse elemente grafice, colaje etc.

18. Nu uitați de detalii

Gândește-te puțin la ce altceva ar fi important pentru tine de fotografiat. Poate fi o broșă a bunicii, un obiect important pentru voi doi care vă aduce aminte de un moment special, un cadou de la familie etc. Comunică-i asta fotografului.

19. Țineți capul sus și zâmbiți.

Este ok sa ai emoții în ziua nunții. Este în același timp un prilej de bucurie. Chiar dacă nu poți sta toata ziua cu zâmbetul pe buze, țineți capul sus. Nu numai că ajută la diminuarea gușei (unde e cazul), dar asta ajută și la evitarea fotografiilor în care fruntea e subiectul principal ca efect al capului plecat ce-și admiră pantofii.

20. Închiriați o cameră de hotel sau AirBnb pentru pregătiri.

Dacă nu cumva locuiți într-o casă/apartament demn de apariții în reviste și nici nu sunteți foarte atașați de locuința voastră, închiriatul unei camere la hotel sau al unui apartament pe AirBnb reprezintă soluția ideală pentru a îmbunătăți calitatea fotografiilor voastre. Acestea deseori sunt decorate într-un stil modern și simplu care nu încarcă imaginea cu elemente nenecesare, astfel voi veți ieși în evidență. De asemenea, sunt mult mai bine luminate, dar și spatioase astfel încât să încapă toți oamenii dragi din viața voastră pe care îi doriți alături la pregătiri.

21. Faceți mai mult din ce vă face fericiți și mai puțin din “așa se face”.

Am lăsat-o pe aceasta la final pentru că este cea mai importantă. Pentru marea majoritate este prima experiență în calitate de miri și e firesc sa cereți sfaturi de la cei apropiați când vine vorba de organizare. Cu toate acestea, indiferent de sfaturile pe care le veți primi, puneți-vă întrebarea: „ne reprezintă?” Prea mulți viitori miri se lasă duși de val de recomandările (binevoitoare) ale apropiaților și încarcă evenimentul cu momente care nu au o semnificație specială pentru ei. Ironic, multe tradiții care se practică pentru că „așa se face” sunt obiceiuri străvechi, bazate pe superstiții, care încarcă ziua și limitează timpul pentru momentele speciale, cu semnificație pentru miri. Preferați să vă scrieți scrisori de dragoste pe care să le citiți în ziua nunții, în loc să vă umpleți de firimituri de la turtă?

Do it.

Preferați să vă vedeți prima oară la biserică sau la ceremonia civilă, în loc să încingeți hora în fața blocului?

Do it.

Preferați o ceremonie intimă, spirituală, pe malul lacului?

Do it.

Preferați să dansați toată noaptea alături de cei dragi în loc să rămâneți statui la intrare 2h până vin toți invitații?

Do it.

În final, țineți minte: este nunta voastră. Faceți ce vă face pe voi fericiți și lăsați invitații să vă facă pe plac pentru că voi sunteți personajele principale și meritați din plin să vă bucurați de această zi..

Cu drag, Alex

CLOSE MENU