CUM ALEG FOTOGRAFUL DE NUNTĂ IDEAL

Fotografia de nuntă înseamnă mai mult decât a avea o cameră foto și fotografiatul în rafală doar pentru a nu pierde un moment. După experiența acumulată în ultimii 2 ani am tras concluzia că fotografia de nuntă este mai mult grea decât majoritatea oamenilor cred că este. Și sincer, eu eram unul dintre ei. Scopul acestui articol este de preveni alegerea unui fotograf care să nu vi se potrivească, sau mai rău, pe Unchiul Bob, cum zic americanii, despre care voi scrie un articol separat în viitorul apropiat.

Voi încerca să redau o parte din skill-urile și calitățile de bază pe care un fotograf de nuntă ar trebui să le aibă, pentru că acestea nu sunt genul de lucruri la care se poate răspunde punând o simplă întrebare, ci sunt lucruri de substanță la care va trebui să fiți atenți pe parcursul conversației și consultărilor pe care le veți avea înainte de a semna contractul.

Recomandări și recenzii pozitive – Cum a fost experiența altor clienți?

Atunci când un fotograf are recenzii numeroase există o șansă ca acesta să aibă mai multă experiență și să livreze un produs de calitate, comparativ cu un fotograf care are doar câteva recenzii. Deseori, clienții își exprimă satisfacția nu numai față de fotografiile primite, dar și față de experiența în sine pe care au avut-o cu fotograful în cauză. Acum nu vă bazați doar pe numărul mare de review-uri pe care le are un fotograf. Uneori, în ciuda experienței, unii fotografi se plafonează și în timp ce media calitativă a pieței crește, aceștia, din păcate, rămân în urmă.
Locul ideal pentru a citi despre experiențele clienților anteriori sunt website-uri precum Fotografi-cameramani, mywed sau chiar paginile de facebook ale fotografilor.

Expertiza – echilibrul dintre tehnică și creativitate

Un fotograf profesionist de nuntă ar trebui să aibă la cunoștință atât aspectele tehnice ale meseriei, dar și o latură artistică și creativă pentru a reda în fotografii povestea voastră. Acestea sunt două calități aflate la poli opuși și nu foarte multe persoane sunt pricepute la tehnologie și la artă simultan.

Stăpânirea abilităților tehnice și cunoașterea bună a echipamentului va oferi fotografului profesionist de nuntă posibilitatea de a realiza fotografii reușite în orice condiții de iluminare. Pe de altă parte, o creativitate dezvoltată va oferi fotografului posibilitatea de a aborda fiecare situație printr-o perspectivă unică și cu o viziune artistică ce îl va ajuta să transforme simple poze în fotografii memorabile.

Personalitatea – despre profesionalism, empatie și un pic de „zing”

La fel de importante ca abilitățile tehnice și creative sunt și abilitățile fotografului de nuntă de a comunica. Cât de bine interacționează cu mirii și cu invitații lor prezenți la nuntă? Sunt agreabili, simpatici, profesionali și onești?
În ultimii ani a apărut un trend care pune accentul pe abilitatea fotografului de a se pierde printre invitaţi şi a se face nevăzut. Discreţia unui fotograf de nunta este importantă desigur, dar uneori, sunt momente în care acesta trebuie să preia controlul pentru ca şirul evenimentelor să se desfășoare conform programului. Un exemplu foarte bun în acest sens sunt fotografiile formale de grup cu familia şi prietenii apropiaţi. Desigur, o personalitate jovială care să descreţească frunţile celor din faţa camerei este întotdeauna binevenită în această situaţie.
Oricât de mult şi-ar dori mirii, nicio nuntă la care am participat până acum, ca invitat sau fotograf, nu s-a încadrat în programul prestabilit. În aceste situaţii este foarte important ca fotograful vostru personal să îşi menţină calmul şi să fie flexibil. Să îşi facă treaba în timpul disponibil, să contribuie pozitiv la buna desfaşurare a evenimentului fără a fi un factor de stres suplimentar pentru miri şi invitaţii lor.

Stilul fotografic – îți place stilul în care fotografiază?

În căutarea unui fotograf de nuntă, vei observa numeroase stiluri de fotografie de nuntă. Pe măsură ce vei descoperi mai mulți fotografi, vei realiza că pe unele din acestea nu le vei agrea, în timp ce altele te vor emoționa și atinge profund la suflet. O discuție cu viitorul tău fotograf de nuntă vă va ajuta cu siguranță să înțelegeți nevoile fiecăruia pentru a obține acele rezultate și îți promit că va merita fiecare minut investit.

Asistenți – sau necesitatea unui fotograf secundar

Deseori clienții se întreabă: „Am nevoie de un fotograf secundar?”
Dacă stăm să privim o nuntă că pe un film, vom avea o poveste principală și multe alte povestioare secundare ce se desfășoară în paralel. De exemplu, în timpul primului dans povestea principală o reprezintă mîrîi care dansează pentru prima oară ca soț și soție. Cu toate acestea, în jurul lor sunt numeroase alte povești care se întâmplă în același moment. Părinții emoționați care își șterg lacrimile aducându-și aminte de primul lor dans. Sau copii care sunt nerăbdători să se zbânțuie până la epuizare pe ritmurile muzicii.
Oricât de bun ar fi un fotograf, acesta nu poate fi în toate locurile în același timp, de aceea recomandarea mea continuă este să optați pentru un fotograf secundar pentru ca fiecare moment să aibă mai multe șanse de a fi capturat și să facă parte din povestea voastră.
În principiu un singur fotograf se poate concentra pe povestea principală, a mirilor, la o nuntă cu până la 150 de invitați, de aceea un fotograf secundar este opțional din motivele menționate mai sus. Cu toate acestea, dacă numărul de invitați este de peste 150, un fotograf secundar nu mai este o opțiune, ci o necesitate.

Calitatea – calitate, nu cantitate

Când cauți un fotograf de nuntă, este important să nu te pierzi în numărul de „avantaje”, reduceri și bonusuri pe care acesta ți le oferă. Rămâi concentrată pe calitatea produsului și serviciilor. Știu că majoritatea oamenilor au un buget restrâns. Gândește-te că oricând ai posibilitatea de a reveni la fotograf pentru a-ți crea un album, dacă nu dispui de resursele necesare în anul nunții (chiar și 5-10 ani mai târziu), dar nu poți schimba calitatea fotografiilor făcute în ziua nunții după ziua nunții.

Acesta este motivul principal pentru care pachetele mele de bază includ doar documentarea evenimentului. Vreau să mă asigur ca cine își dorește să le fiu fotograful lor personal, nu este presat de obligația de a cumpăra albume, cabină foto, ședințe foto trash the dress și alte servicii mai puțin necesare. Evident, pentru care își permit și doresc un pachet de servicii complete, toate acestea sunt disponibile separat.

Cu drag, Alex

CLOSE MENU